Tirsdag 17. juni '97
WebInnovation, første dag
Oversikt over reisebrevene
Så var det konferanse nummer to: WebInnovation i San Jose. Ca. 400-500 deltakere, tre dagers varighet, en liten men god utstilling og presentasjoner og diskusjoner i fire spor; for webutviklere, programmerere, innholdsprodusenter og de som leter etter muligheter til å tjene penger på Internett.

Før dere slutter å lese, må jeg få nevne at det ble gjort et telefonintervju for Radionettet nå i kveld, og at resultatet kan høres på P2 ca. kl. 10.30 - 10.35 torsdag morgen (med reprise på kvelden ca. kl. 22.30). Radionettet er nå en del av Sånn er livet.. Vel ...

WebInnovation er ikke blant de store og sagnomsuste konferansene, men en relativt liten, kommersiell sak med konsist innhold og god gjennomføring. Det er all grunn til å være fornøyd etter den første dagen.

Browserkrigen – en krig mot brukerne?
For å si som sant er, gikk jeg rett inn i feil rom da den første sesjonen startet i morges, og endte opp med å overvære en diskusjon mellom Netscape og Microsoft om hvem som kan tilby de mest spennende, nye tekniske funksjonene i sine weblesere (browsere). I utgangspunktet er dette interessant nok, men NRK og alle jeg kjenner har faktisk mer enn nok med å håndtere alle de funksjonene vi alt har, så jeg hadde tenkt å stå over.

Men det ble en nyttig forestilling likevel. Vi fikk en kjapp og grei gjennomgang av hovedlinjene når det gjelder ny funksjonalitet (notatene fra sesjonen kan leses her), og deretter hadde arrangøren invitert en representant for San Jose Mercury News (Mercury Online), som er byens største avis og en stor innholdsprodsent på Internett, til å sin sin mening om mulighetene. Men mannen gikk til frontalangrep på dataelefantene, og krevde at de snarest så til å rydde opp i alle de ulike versjonene av browserne som finnes, at de ser til å bli enige om en standard som alle kan forhode seg til, at stabiliteten blir radikalt bedret, at programmene blir mindre og lettere og at de gir oss som skal lage innhold for browserne deres, får de nødvendige verktøy for å klare dette på en fornuftig måte.

De ble ganske paffe der oppe på podiet. Og straks var salen i gang med en skur av spørsmål og kommentarer som gikk i akkurat samme retning. Både produsentene og brukerne er lut lei av å laste ned programvare, konfigurere brukeroppsett og av å oppleve at ting ikke virker eller at man ikke har det som skal til for få tak i det man ønsker på Internett. Jeg vil tro de to representantene for browserselskapene tok med budskapet hjem til sjefene sine.

Slik holder du røret ...
I lunsjen, som var rikholdig og sponset, kunne vi overvære et lite rollespill oppe på scenen som faktisk gjorde det litt vanskelig å konsentrere seg om maten. Der fremførte tre unge mennesker først historie A og deretter historie B om hvordan et lite, nystartet webselskap bør te seg når den første kunden ringer for å få laget en webside eller to.

Det handlet rett og slett om man hva man skal si og hvilke spørsmål som bør stilles for at samtalen skal flyte lett og ledig og misforståelser unngås. Dette kan bare amerikanerne få seg til å gjøre. Det minnet mest om barnehagen til Aurora, hvor de jo øver seg på så mangt. Men mon tro det er dette som gjør at alle amerikanere virker som de behersker de sosiale og forretningsmessige spillereglene så suverent. Åpent og utvunget tør de dele selv banal lærdom – som kanskje ikke er så banal likevel ...

Hvordan trekke folk – dvs. tjene penger?
Andre runde handlet om det aller viktigste i amerikanernes verdensbilde; hvordan tjene penger – i dette tilfellet på Internett. Tilsammen fem paneldeltakere gav til kjenne sine ideer om hva brukerne «egentlig trenger» og hva som skal til for å gi dem det. Det var en meget nyttig sesjon med mange gode tips og refleksjoner, ta gjerne en titt på de nokså fragmenterte notatene fra forestillingen. Jeg vil tro det meste er gyldig også for NRKs to webtjenester.

Imidlertid ble panelet også denne gangen forstyrret av humanistiske innspill fra salen, representert ved en eldre herre med hestehale, som etterlyste kulturen, fortelleruttrykket og nyskapningen i det unge mediet. Han pekte på at alle nye medier; teatret, filmen, radioen og fjernsynet har brakt menneskene en ny fortellerform som har beriket oss kulturelt og menneskelig (om dette gjelder for fjernsynet kan kanskje diskuteres, ihvertfall når det gjelder amerikansk fjernsyn ...). Hvor er så fornyelsen i det virtuelle mediet Internett? Alt han kunne se var fantasiløse teknologer og griske markedsføringsfolk. Applaus og mye småhumring.

CNET
Siste sesjon var en soloforestilling ved Sarah Brody, som er seniorprodusent hos CNET – en av de største innholdsprodusentene på nettet, med en rekke spesialiserte tjenester innen nyheter, programvare, søkeverktøy, spill etc. Hun forklarte hvordan de har gått frem for å kunne håndtere et stadig voksende innhold; hvilke rutiner som er etablert, hvordan databaser og nye verktøy er innført og hvordan de gjennomfører kvalitetssikring.

Salen hadde nok forventet enkelte hokus-pokus-løsninger, men fikk i stedet historien om en meget velorganisert og hardtarbeidende bedrift, som har grepet tak i stort og smått for å høyne kvaliteten. I sum meget nyttig, selv en del av rådene blir litt meningsløse når de altså er ca. 500 personer og vi er to (2). Ellers samsvarer produksjonsmodellen ganske bra med den jeg observerte hos HotWired i forrige uke. Det handler om å tenke tradisjonell avisproduksjon, men overføre tenkingen til de nye verktøyene og mediets egenart. Enn så lenge. Jeg har nok en følelse av at reisverket blir ganske stivt, og det holder ikke når jordskjelvet kommer (bank i bordet ...). Notatene fra CNETs foredrag finnes her.

-- tom :-)


Dagens naturbilde – motorveien til SF i solnedgang. Det blir ikke mye friluftsliv når man er på konferanse ...


Rollespill om hvordan webfirmaer bør ta telefonen!.


Enkel utstilling, men likevel en del interessante ting.


Overraskelser lurer: Denne fyren viste frem en ganske fiks, ny løsning for å få video ut på nettet til folk flest.


Slik er det her: Et lite panel som presenterer seg og sitt, og et hundretalls webutviklere og kremmere som graver og spør.


Når var De sist på en konferanse med eget husorkester i utstillingssalen? Et lydkutt her er neppe noen god ide ...