Onsdag 18. juni '97
WebInnovation, andre dag
Oversikt over reisebrevene
Dagens bilder er fra min lille aftentur til Fishermans Wharf og havnen i San Francisco. Nå har jeg levd på tre-dollars hamburgere i ti dager og tenkte det var på tide med en fiskemiddag ... Andre dag av WebInnovation var ellers dagens hovedtema – konferansen tilfredsstiller alle forventninger. Les videre!

Det kanskje viktigste ved WebInnovation er den romslige atmosfæren. Utstillerne har god tid, deltakerne er tilfredse og imøtekommende, servicen upåklagelig og programmet er meget bra og "to the point".

I dag har det for mitt vedkommende handlet om markedsføring via Internett, video på bestiling og kriterier for design av gode webtjenester. På grunn av min lille aftentur, rekker jeg ikke å gi noe utfyllende resyme av innholdet i hver sesjon, men må henvise til notatene mine. Klikk på hvert av ordene over, så spretter de opp på skjermen!

Hodebry
Jeg må likevel nevne det som mest har preget tankene de siste dagene; nemlig hvordan vi skal makte å vedlikeholde våre webtjenester når de vokser til mangfoldige titusener av sider, når kanskje hundre personer i NRK skal inn og legge ut sin informasjon, og når vi så skal skifte telefonnummer på alle sidene, eller på annen måte endre grunndesign, navigasjon eller struktur. Det ligger an til et sant mareritt.

Dette forholdet plager selvfølgelig alle som er ansvarlig for å utvikle og drive webtjenester, noe som skinner igjennom i alt som blir sagt på konferansen. Problemet er det totale fraværet av gode verktøy for å takle utfordringen. CNET viste i går at de har utviklet sitt eget databasesystem helt fra bunnen av; PRISM. Det er riktignok lagd en kommersiell versjon av PRISM som heter Storyserver, men denne kjører bare under Solaris (eller var det Irix ..?), og kan dermed ikke brukes på Torget, som er NT-basert.

I går fant jeg så et produkt nummer to som for meg var ukjent, nemlig DynaBase fra Inso (www.inso.com). Jeg fikk demonstrert det i dag, og DynaBase ser ut til å være aldeles utmerket og i stand til å løse alle våre problemer (kjører både på Solaris og NT). Men prisen er hårreisende, USD 47 000 for grunnpakken, og så kommer det ca. USD 500 i tillegg pr. websideforfatter utover de ti første.

Så har jeg tenkt videre at dette er da helt meningsløst, og at det må da finnes rimeligere løsninger som gjør det samme. Dermed er vi tilbake til et tema som har svirret rundt i luften det siste halvåret: Det ser ut til at Lotus Notes peker seg ut som et realistisk verktøy for databasebasert administrasjon av store webtjenester. Notes er rimelig, stø, svært fleksibel og har masse kraftige funksjoner. Og nå har også Notes fått alt som skal til for å levere ting ut i webformat.

Så dagens konklusjon er at jeg må hjem og lære til bunns den versjonen av Lotus Notes som IBM/Lotus Norge sendte meg her i februar – helt gratis ...

Vel .. inntil videre kan vi ikke annet enn fortsette arbeidet med å bygge Torget langs den "manuelle linjen" vi til nå har måttet velge; med Microsoft her og Microsoft der ... Men jeg varsler hermed Tele- og dataavdelingen om at snart kan vi kommme til å kunngjøre et paradigmeskifte bort fra Microsoft-produkter når det gjelder administrasjon av Torget. Så er dere forberedt!

Driftenes Mekka
I morgen er det fly videre til Atlanta og E3-konferansen, som altså er et globalt fesjå for spillindustrien – med tusener på tusener av deltakere og skuelystne. Jeg har de siste ukene nesten druknet i reklamemail fra utallige produsenter og PR-byråer. Hvis jeg vil, kan jeg gå i coctailselskaper fra morgen til kveld og treffe alt fra store hockeystjerner, via fotomodeller, til Beavis og Butthead. Det skal bli bra å få det overstått. Regn ikke med detaljerte faglige rapporter, mer sannsynlig vil dere få lyriske dikt om de dyriske sidene i mennesket.

Men før avreisen til Atlanta skal jeg (med fare for å komme for sent til flyet) høre på hva Microsoft og de andre som lager det de kaller "produksjonsverktøy for å bygge webtjenester" har å si om hvor bra disse verktøyene kommer til å bli en gang ... (hørte jeg noen knise?). Og så er det kåring av verdens beste webtjenester under plenumssesjonen klokken ni. Hvis jeg da husker å trekke ut telefonpluggen av PCen og sette den tilbake igjen i telefonen slik at vekkingen fungerer ...

Natta!

Glemte jeg å fortelle om Rick fra Utah som holder på å ta knekken på den amerikanske forsikringsbransjen? Det får bli en annen dag.

-- tom :-)


Fishermans Wharf i fullmåne. Klikk på bildet så blir Månen større (limosinen i forgrunnen også ...)!


Alcatraz – fangeøya som nå er en turistattraksjon.


Skyline San Francisco er et fascinerende skue i godt vær.


Tåken kommer imidlertid hurtig og kan skape flotte lyseffekter


Fiskehavnen i Fishermans Wharf. Det ser ut til at de fleste av båtene faktisk blir brukt til ... fiske (og ikke shanghaiing av turister)