Onsdag 25. juni '97
Fridag på Manhattan
Oversikt over reisebrevene
I dag har jeg skulket! Jeg oppdaget at jeg hadde glemt å avtale detaljene omring møtet med CBS, og tok heller dagen fri enn å tvinge meg på. Så i dag har jeg vært turist på Manhattan – i 34 graders varme ...

Nå var heldigvis møtet med CBS et av de mindre «viktige» på denne turen. CBS har knapt noen webaktivitet hverken internt eller eksternt, men er i oppstartsfasen. Ideen var å lytte til deres vurderinger når det gjelder hva som er fornuftig bruk av den nye teknologien. Men for å være litt ubeskjeden; dette vet vi faktisk ganske mye om fra før.

Nå har det gått nokså i ett i snart tre uker, og i dag er det dessuten bursdagen min, så med god samvittighet er altså dagen tilbrakt på en sightseeingbuss (dobbeltdekker uten tak og slett ingen aircondition) som har sneglet seg rundt i eksosen på Manhattan – bevares for en heksegryte denne byen er!

Jeg skulle vel gitt en lengre utlegning om hvilket inntrykk denne byen gir. Det blir nok litt mye å gjøre det akkurat nå, men la oss si at skyskraperne er akkurat så mange, så høye og så overveldende som jeg trodde. Gatelivet er akkurat så tett og jagende som du ser på film. De titusener av dresskledde mennene (og ditto kvinner på høyhælte sko) i finanspalassene er akkurat så «vellykkede» som du blir fortalt på TV. Bill Clinton besøkte FN-bygningen i dag, så hele området rundt 1st Avenue og 47th Street var avstengt og bevoktet. Lady Di var innom byen for å kaste glans over auksjonen av klærne hennes på Christie's i dag. Og så videre.

Det eneste jeg ikke fant, og som jeg hadde ventet å finne; var tegn på kriminalitet og vold. Du hører sirener langt sjeldnere her enn i Boston. Du ser ingen gjenger som henger rundt gatehjørnene. Noen uteliggere finnes, men de er få og harmløse. Jeg ble forsøkt lurt i en butikk hvor jeg kjøpte vann (livsnødvendig ...). Men forsøket var så hjelpeløst at du kunne se rødmen stige til hårroten på ekspeditøren da han ble avslørt. Han hade både tastet inn for høyt beløp og gav for lite vekslepenger. Resultatet ble at han mumlet et slags regnestyke og stakk en femdollar-seddel i neven på meg slik at jeg faktisk fikk tilbake mer enn jeg skulle!

Myten om hetebølgene i New York tror jeg derimot fullt og fast på fremdeles. Vi har ikke egentlig noen hetebølge nå; det er bare 34-35 grader og fin bris. Men det er nok til å gi meg kvelningsfornemmelser. Tør ikke tenke på hvordan det er her når ozonen ligger tjukkk langs bakken og termometeret kryper over førti. Da stryker det gjerne også noen med.

Alt med den relativt beskjedne varmen i dag har e-verket i byen problemer. Air conditon-anlegget på rommet mitt sluttet å virke utpå ettermiddagen, og den stakkars vaktmesteren som dukket opp kunne fortelle at for øyeblikket hadde han ca. 25 defekte anlegg på listen sin. Årsaken er overbelastning av strømnettet og en av hovedkablene inn til hotellet er dermed uten strøm. Jeg løste problemet ved å plugge anlegget til en annen kurs, noe vaktmesteren så at jeg hadde gjort og advarte sterkt mot, men likevel stilltiende «overså» med et kollegialt, annsvarsfraskrivende rist på hodet. «Enjoy your stay and have a good night!». Faren er at også den siste strømkursen blir overbelastet og ryker. Da blir det både mørkt, stille og varmt her oppe ....

Lurer på hvordan været er hjemme – er det den vanlige krisestemningen fordi varmen ikke vil komme og regnet stadig truer? Jeg klager ikke.

-- tom :-)


Radio City Music Hall


Kontorfolket tar en pause i varmen


New Yorks første skyskraper, bygd i 1901.


Greenwich Village – opprinnelig bebodd av polske innvandrere. Nå New Yorks Grünerløkka og intellektuelle sentrum (forteller brosjyrene)


The Twin Towers i World Trade Center. Det er faktisk ganske vanskelig å ta bilder i New York, du får ikke med deg mer enn en liten bit av noe som helst.