Fredag 20. juni '97
CNN og E3
Oversikt over reisebrevene
Man forstår hvorfor «Hotlanta» (som drosjesjåføren kalte det) er Coka Colaens hjemby; her trenger man stadig inntak av noe leskende i varmen. I samme by finnes CNN, «The News Leader of the World», som ikke er kommet noe lenger med sitt intranett enn vi er med vårt. Ellers; nyt bildene fra E3; verdens største messe for elektronisk underholdning! (Den tekstlige fremstillingen trenger å modnes litt ...)

Akkurat nå bygger tordenskyene seg opp over Atlanta, og de første lynene har slått ned i det fjerne. Det er 30 grader varmt ute, selv om klokken har passert ti på kvelden. På dagen er det ingen god ide å spasere gatelangs, det gjør man bare ikke. Men man plages ikke egentlig av varmen, air conditon-anleggene går for fullt i alle bygg.

I dag har jeg altså vært hos CNN og ble først vist grundig rundt fra avdeling til avdeling. CNN har sikkert et par tusen ansatte i Atlanta, men organisasjonen virker likevel ikke spesielt stor. Alt arbeid er organisert rundt omfangsrike «sentralredaksjoner» (i hvert sitt rom) for hver type program de produserer – hovedkanalen, headlines, sport, entertainment, politics, internasjonale versjoner (for øyeblikket fire: USA, Europa, Asia, Sør-Amerika) osv. Alle funksjoner inkl. redigering (online i de fleste tilfeller) og avvikling, utøves i det samme rommet. Det hele holder til i et bygg ikke ulikt Oslo City – et atrium med kontorer opp langs veggene og kino, butikker etc. i de lavere etasjene.

Omvisningen førte videre til CNN Interactive, hvor jeg fikk forklart hvordan de forsyner seg fritt av alt stoffet som foreligger, redigerer det etter eget behov, men forholder seg til dagens kjøreplaner for TV-sendingene. De aller fleste sitter på Mac'er, og HTML-kodingen skjer for hånd. Tekst, bilder og koding gjøres hver for seg – med klar vekt på tekst og bilder.

CNN på Internett har ca. 100 millioner html-oppslag i måneden (!) og de tjener faktisk gode penger på den, takket være ca. 100 nokså faste annonsører.

Intranettet
Halvparten av de to og en halv timene som raust ble stilt til disposisjon i dag, ble tilbrakt i samtale med Melissa Holberg som i dag driver CNNs intranett, Jimi Stricklin som fikk det hele i gang og min guide for dagen, Kerrin Roberts som er PR-mann. Det viste seg at vi deler mange av de samme erfaringene og tankene. Foskjellen ligger i at deres IT-avdeling har tatt hånd om all infrastruktur og at de setter bort arbeidet med å lage websider til et byrå. Melissa i midten organiserer i grunnen bare – alt går gjennom henne, selv om de nå ønsker å desentralisere.

Jeg ble for øvrig tipset om et mulig nyttig verktøy; WebIntegrity fra et selskap ved navn MKS. Må sjekkes.

Til slutt fikk jeg tilbringe et kvarter for meg selv foran skjermen, og oppdaget da at CNNs intranett faktisk er meget primitivt både når det gjelder innhold og utforming. Bare én database er gjort tilgjengelig online; den med ledige stillinger. Stort sett er innholdet bare statiske dokumenter med retningslinjer og guider. De har satt opp en nyhetsside, men den var stort sett fylt med «sosiale og kulturelle begivenheter» eller litt offifiøse utlegninger fra ledelsen. Noe nyhetsarkiv finnes ikke. Det hele er lesset ned med grafikk, som øker underholdningsverdien, men reduserer nytten.

Galematias
Deretter begav jeg meg altså over til Georgia World Congress Center og forlystelsens høyalter; E3 – «Everything Interactive from Entertainment to Education». La det bare være nevnt at dette er en industri som omsetter for ca. 70 milliarder kroner årlig, og at det blir presentert ca. 1500 nye produkter og titler i år. I tillegg viser man selvfølgelig frem også alt som fra før finnes på markedet. Her er det bare å gripe nærmeste gledespinne og fyre løs! Men det er forbudt for alt levende under 18 år å entre slagmarken – dette er en varemesse og konferanse, ikke verdens største spillehall ...

Hele utstillingen dekker 35 fotballbaner. The Georgia Dome, som altså er hovedarenaen for OL i fjor, brukes som en sidesal, for de utstillere som ønsker et miljø uten røykmaskiner, dundrende musikk og lasershow, og det er jo ikke så mange ...

Vi får se om vi klarer å føre i pennen noen inntrykk i morgen, dere skal i hvertfall få presentert en del fakta om denne ganske så interessante industrien. La meg bare ta med et lite utsagn fra en strategisk analyse som spillbransjens hovedorganisasjon (IDSA) har laget: «The popularity of interactive entertainment has yielded some unanticipated benefits .. from corporate training to defense readiness ...» !!

-- tom :-)


Melissa Hoberg, ansvarlig for CNNs intranett.

Hjemmesiden på intranettet, som de har døpt TESN; Turner Employee Services Network, er mettet med grafikk. Tjenesten er overraskende innholdsløs.


Produksjonstavlen til CNN Interactive. De bruker akkurat den samme modellen som CNET og HotWired, og sikkert alle andre amerikanske avisdesker – og for den saks skyld; våre.


Produksjonsdesken i CNN Interactive – helt etter modell av sentraldesken, som jeg ikke fikk ta bilde av.


Omtrent det første CNN gjorde var å markedsføre intranettet sitt.


Mr. He – tøff.


Mrs. She – tøff


Totalintrykk; proppfullt, støyende og overveldende. Utstillingsarealet tilsvarer 35 fotballbaner ...


Det er varmt; hvorfor ikke sette opp en vifte på størrelse med flymotoren på en jumbojet?


Plastfiguren her er 4-5 meter høy, og skal trolig virke innsmigrende på småbarn. Men ingen under 18 får slippe inn ...


007 – eller en som tror han har blitt det. Jentene er levende, men ikke ekte.


Denne vakre damen reklamerer for et østasiatisk voldsspill.


Kulen midt i bildet viser futuristiske animasjoner projisert 360 grader rundt alle veier