Torsdag 12. juni '97
HotWired
Oversikt over reisebrevene
Opp klokken åtte og litt smådesperate forberedelser til frokost. Selv om jeg har samlet masse materiale om intervjuobjektet, har jeg ikke egentlig rukket å lese det skikkelig.

Jeg skal møte David Weir (bildet), som er en markant skikkelse i amerikansk presse; tidligere redaktør av Rolling Stone, Mother Jones og grunnlegger av Center for Investigating Report. Nå er han altså redaktør av The Netizen og visepresident i HotWired, som The Netizen er en del av. Hr. Weir er en mann som er kjent for sine politiske yttringer og ikke minst for å kjempe for yttringsfriheten og samtidig for at journalistikken skal være grundig og etterrettelig. Og så har han mangt og meget å si om nettverkssamfunnet og Internett.

For å være ærlig, så ble det en helv... morgen. Tiden gikk altfor fort, med sjekking av posten, lesing og litt frokost. Plutselig var klokken blitt akkurat det den ikke skulle bli for at jeg skulle rekke den halvannen time lange turen inn til SF. Det ble ikke bedre av at jeg kjørte feil i første veikryss og kom inn på motorveien (til og med feil motorvei) sørover i stedet for nordover mot SF. Etter ca. 25 minutter var jeg på rett kurs, og i dag var det jeg som presset på i nærmere 130 og lå oppi baken på bilene foran. Jeg slang meg inn foran syfabrikken til HotWired tre minutter før avtalt tid – bare for å oppleve at hr. Weir var et kvarter forsinket ...

I alle fall ble det et riktig bra møte. Jeg fikk en omvisning rundt i lokalene, hvor tilsammen ca. 160 ansatte driver en meget profesjonell og omfattende elektronisk avis. De fleste er under 30, og sitter rundt omkring i åpne landskap og jobber i det stille. Den elektroniske revolusjonen har mange likhetspunkter med den industrielle, også måten arbeidet er organisert – unge, hardtarbeidende mennesker i store produksjonshaller. Jeg hørte telefoner ringe tilsammen tre ganger mens jeg var der – ellers skjer all kommunikasjon i nettverket. Faktisk tror jeg HotWired har funnet frem til noe nær det optimale når det gjelder fysiske fasiliteter.

David Weir viste seg å være en meget likandes og interessant kar, som gladelig gikk med på et 20 minutters intervju på lydbånd for Radionettet. Samtalen handlet om webens betydning for samfunnsutviklingen, konsekvensene av at folk flest etter hvert vil få tilgang gjennom f.eks. TV-apparatet og at brukerterskelen dermed senkes, og hva som karakteriserer mennesker, prosesser og samfunn som er koblet sammen i nettverk. Andre temaer var eierkonsentrasjon i amerikanske media, maktforholdene på Internett og hvilken rolle han tillegger sin egne elektroniske avis og The Netizen i særdeleshet. Intervjuet blir redigert og kommer i Radionettet utpå sensommeren.

Etter denne ildprøven, var jeg klar for å være litt turist igjen og siktet mot Golden Gate-broen, for å ta noen bilder av byen, som i dag lå badet i strålende solskinn. Resultatet kan beskues til høyre.

-- tom :-)


Lokalene til HotWired – en tidligere tekstilfabrikk i havneområdet til San Francisco.


Stille konsentrasjon over datamaskinene.


Golden Gate Bridge – akkurat slik man vet at den ser ut!


San Francisco i godvær, men med mye vind.